FAQ

FAQ

Wij helpen u graag verder

Heeft u nog vragen over onze diensten of producten? Hieronder kan u alvast de antwoorden op veelgestelde vragen lezen.
Niet gevonden wat u zocht? Aarzel dan niet ons te contacteren voor meer info.

Ja! Met de komst van de hoogrendements- en condensatieketel worden waterdichte en gasdichte schoorstenen meer en meer belangrijk. Het renoveren van uw schoorsteen is noodzakelijk als u veilig en zorgeloos van de warmte wil genieten. De binnenkant van het schoorsteenkanaal is vaak onzichtbaar, waardoor problemen in verband met roetdoorslag en condensatie te laat worden gedetecteerd.
Een oude schoorsteen kan beginnen ‘lekken’ door corrosie van de voegen. Rookgassen kunnen zich dan verspreiden in de bewoonde ruimte. Hierdoor wordt CO-vergiftiging een reëel gevaar en vormt het een rechtstreekse bedreiging voor het leven van de inwoners.
In de volksmond wordt koolstofmonoxide of koolmonoxide vaak gewoonweg CO genoemd. Het is een kleurloos en geurloos gas dat onder meer ontstaat door onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen, zoals kolen, gas, hout, mazout of petroleum. CO-vergiftiging is een vergiftiging ten gevolge van verhoogde concentraties koolstofmonoxide in het bloed. De symptomen van CO-vergiftiging zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Bij langdurige blootstelling wordt dit gevolgd door bewusteloosheid en ten slotte de dood als gevolg van zuurstofgebrek in de hersenen.

Het is belangrijk de finale resultaten te vergelijken en niet enkel de aankoopprijs. Een FuranFlex schoorsteen heeft als voordeel dat de installatie meestal in één dag uitgevoerd wordt, dat er slechts een minimum aan sloopwerk vereist is en dat het toepasbaar is bij schoorstenen van verschillende diameters (80 mm tot 1000 mm) en vormen (rechthoekig, driehoekig,…). FuranFlex materiaal krijgt 20 jaar garantie, een indicatie van de te verwachte levensduur. Op metalen schoorsteenelementen is de garantie meestal 10 jaar. De prijs van een FuranFlex installatie is afhankelijk van de diameter en de complexiteit. Hoe complexer de situatie, hoe goedkoper de FuranFlex installatie in vergelijking met traditionele systemen.

FuranFlex is enkel beschikbaar aan de eindklant door de firma EcoThermia bvba en hun erkende partners.
Er zijn gelijkaardige producten op de markt beschikbaar, onder de merknaam FuranFlex of verwante namen. De producten die worden aangeboden voldoen echter niet aan de geldende normen en het marktaandeel is verwaarloosbaar. Hun levensduur is dan ook onvoorspelbaar. U kunt teleurstellende resultaten vermijden door in zee te gaan met EcoThermia of één van de gelicentieerde partners. Twijfelt u aan de echtheid van het product van uw installateur? Neem dan contact op met EcoThermia. Zij kennen de markt door en door en geven u graag professioneel advies.
Er bestaan geen oude en nieuwe schoorstenen, enkel goede en slechte schoorstenen. Nadat een schoorsteen gevoerd is met FuranFlex, is ze zo goed als nieuw en opnieuw bruikbaar. Uitgeharde FuranFlex is zo sterk als staal en versterkt de originele schoorsteen. Uiterst geschikt om bijvoorbeeld een oude schoorsteen te renoveren!

Eén van de voordelen van de FuranFlex technologie is haar beschikbaarheid in eender welke diameter tussen 60 en 1000 mm. Op een enkele uitzondering na kan ze gebruikt worden in alle schoorstenen.

 

 

Het antwoord is simpel: neen. EcoThermia is in België het enige bedrijf dat exclusief de FuranFlex technologie mag gebruiken en installeren, samen met haar partners. Er zijn andere bedrijven die claimen met FuranFlex te werken, maar zij hebben ofwel een ander product/technologie, ofwel gebruiken ze zonder toelating van de fabrikant het product/technologie.

Wij hebben niet alleen de juiste materialen en knowhow. De fabrikant geeft een garantie van 20 jaar, maar enkel wanneer uw FuranFlex installatie geplaatst wordt door een erkende installateur. In België zijn wij en onze partners dat.

De grootste vijand van schoorsteenvoeringen is corrosie. De garantie omvat weerstand tegen corrosie, met andere woorden: de voornaamste bron van problemen bij schoorsteenvoeringen. De fabrikant bekrachtigt de garantie enkel indien de installatie is uitgevoerd door bedrijven die getraind zijn in werken met de FuranFlex technologie, zoals EcoThermia. De derde pagina van het ingevulde garantiebewijs moet teruggestuurd worden naar Kompozitor Ltd. Wij leveren dat garantiebewijs aan u af. Enkel wanneer al deze voorwaarden voldaan zijn, is de fabrieksgarantie geldig.
Buiten een jaarlijkse schoorsteeninspectie/reiniging hoeft er niets meer gebeuren na de voering van uw schoorsteen.
Zoals elke schouwvoering moet ook de FuranFlex liner met een kunststofborstel gereinigd worden.
FuranFlex is een uitvinding die uitgedacht en gepatenteerd is door Hongaarse firma Kompozitor Ltd. In 1994 werd het patent geregistreerd.
De naam FuranFlex is een beschermd merk in heel Europa. “Furan” verwijst naar de kunsthars, dat gemaakt wordt met een bestanddeel “Furaan”. Het is één van de componenten van het FuranFlex materiaal. FuranFlex is wereldwijd de eerste om met glasvezel versterkte kunsthars in schoorstenen te installeren, in plaats van de gebruikelijke liners uit roestvrij staal, keramiek, aluminium, beton enzovoort.

U kan ons mailen via info@ecothermia.be of neem contact op via ons contactformulier. Wij helpen u met plezier verder!

Een composiet is een materiaal dat is opgebouwd uit verschillende componenten. Vaak worden hiermee vezelversterkte kunststoffen bedoeld. Op microscopische niveau overlappen de vezels en kunststoffen elkaar en versterken elkaar, dat een ijzersterk matrix vormt. De bekendste vezels zijn glas, aramide (twaron en kevlar) en koolstofvezel (carbon). Momenteel experimenteert de wetenschap ook met het gebruik van natuurlijke vezels zoals vlas.

De composiet werd per toeval ‘uitgevonden’ in de VS. Een onwetende persoon morste per ongeluk bakeliet op zijn kleding. Hij liet de vlek aanvankelijk zitten, om hem na het werk te verwijderen. Toen bleek dat de vlek keihard was geworden en helemaal niet meer te verwijderen viel. De wetenschap deed verdere proeven met het materiaal en kwam zo tot de composiet zoals wij het kennen (bron: Wikipedia).

In het geval van FuranFlex is “composiet” is de technische naam voor de uiterst duurzame, met glasvezel versterkte kunsthars waaruit het product vervaardigd is. De structuur ervan is vergelijkbaar met die van gewapend beton. Echter, beton is een mengeling van zand, grint en cement, terwijl het composiet vervaardigd is uit kunsthars. Bovendien zitten in dit materiaal geen betonijzers, maar ontelbare glasvezels dunner dan een mensenhaar. Het materiaal is onbrandbaar, hittebestendig en is bestand tegen aantasting door chemische corrosieve producten.

Beide producten zijn flexibele schoorsteenvoeringen uit glasvezelcomposiet. Ze kennen hetzelfde installatieproces en voordelen (geen breekwerk, passen in elke schoorsteen, ideaal voor renovatie van asbesthoudende kanalen, etc.). Beide producten zijn bestand tegen hoge temperaturen en corrosieve bijproducten. De FuranFlex RWV is het nieuwste product in het gamma. Waar zit dan het verschil? De FuranFlex RWV heeft een andere samenstelling. Hij is speciaal ontwikkeld voor een ander toepassingsgebied: rookgasafvoer bij verbranding van droge, vaste brandstoffen. Bovendien weerstaat de RWV-voering hogere temperaturen dan de “gewone” FuranFlex. Dat maakt de RWV-uitvoering uiterst geschikt voor hout- en pelletsverbranding in open haarden of kachels. De traditionele FuranFlex werd ontwikkeld met rookgasafvoer bij lagere temperaturen in het achterhoofd, met meer condensatie in de schacht en dus meer corrosie. Weet u niet precies welke voering het meest geschikt is voor uw project? Vraag het aan onze experts via onze contactpagina. We helpen u graag verder!