Renovatie shuntsystemen

Renovatie shuntsystemen

Vermijd condensatieproblemen uw shuntsysteem

Shuntsystemen vind je in appartementsgebouwen. Ze bestaan uit opeengestapeld betonnen schoorsteenpotten met telkens een vertakking naar de individuele stookunit in de appartementen. Voor de komst van hoogrendementsketels en condensatieketels waren deze systemen ideaal om het collectief rookgas via één schoorsteenkanaal af te voeren. De oude ketels zijn veel minder efficiënt, waardoor het af te voeren rookgas veel warmer was. Hoe warmer de rookgassen, hoe sneller ze stijgen doorheen de schoorsteenschacht. En dus ook: hoe minder de kans op condensafzetting op de binnenkant van het schoorsteenkanaal.

NADELEN SHUNTSYSTEMEN

Oude ketels voldoen vandaag niet meer aan onze moderne noden: ze zijn inefficiënt en vervuilend. Daarom beslissen eigenaars van een collectieve woningbouw steeds meer om een hoogrendements– of condensatieketel te installeren.

Gevolg: koelere rookgassen, tragere stijgingscapaciteit en dus meer condensatie in de schoorsteenschacht. Intussen weet u dat die bestaan uit betonnen schoorsteenpotten. Dat beton is poreus en dus sijpelt het water in de schoorsteenwand.

Door de condens ontstaan er vochtplekken, betonrot en corrosie, zowel in als rondom de schoorsteen. De structuur van een gebouw kan op die manier ernstig beschadigd geraken.

Hoe verhelp ik de condensatieproblemen in mijn shuntsysteem?

OPTIE 1

U breekt het shuntsysteem volledig af en plaatst een CLV-systeem in de plaats.

Een nieuw CLV-systeem kost niet alleen erg veel in aankoop, maar ook de installatie is erg kostelijk. Het shuntsysteem moet namelijk eerst nog uitgebroken worden. Deze optie is dus af te raden, zeker omdat een nieuwe voering een vergelijkbaar resultaat geeft zonder afbraakwerken en hoge kostprijs.

OPTIE 2

U laat een nieuwe FuranFlex schoorsteenvoering plaatsen in uw bestaande shuntschoorsteenschacht.

Een nieuwe FuranFlex schoorsteenvoering in uw bestaande shuntschouw laten plaatsen?

Hoe gaat de renovatie van een shuntsysteem in zijn werk?

Deze renovatiemethode kan men toepassen bij elk type CLV-schouw ongeacht diameter, lengte en aansluitingen.

BRANDVEILIGHEID BIJ SHUNTSYSTEMEN

In de collectieve woningbouw is brandveiligheid altijd een belangrijke bekommernis. In een ontwerp met horizontale compartimentering is het van belang dat een eventuele brand niet kan overslaan op andere woonunits.

In dat opzicht is een shuntsysteem een zwakke plek. Het vormt een verticaal kanaal waarin brand zich eventueel kan verspreiden tussen verdiepingen. Daarom is het extreem belangrijk om een brandveilig afvoerkanaal te installeren.

De lucht rondom ons bestaat uit 21% zuurstof. Uit de “Limited Oxygen Index”-test blijkt dat FuranFlex pas kan ontvlammen wanneer de lucht 98,4% zuurstof bevat, een situatie die nooit voorkomt. FuranFlex is dus niet ontvlambaar en zal vuur niet geleiden bij brand.

Ter vergelijking: een PP-buis ontvlamt al bij een zuurstofgehalte van 19%. De kunststof buizen zijn dus brandbaar onder normale omstandigheden.

type projecten

Zowel nieuwbouwprojecten als schoorsteenrenovaties kunnen rekenen op een gepersonaliseerde traject, volledig op maat.

onze producten

FuranFlex is de revelatie qua schoorsteenvoeringen. De snelle installatie en een uiterst minimum aan afbraakwerken maakt FuranFlex voor vele de uitgelezen oplossing.

FURANFLEX

Aardgas, mazout en propaan. Geschikt voor verwarmingsketels en ventilatiekanalen.

FURANFLEX RWV

Hout, pellets en kolen. Geschikt voor kachels en haarden.